Personal: Online boodschappen doen: hoe gemakkelijk is het eigenlijk?

Online boodschappen doen, het lijkt nu definitief door te breken. Vorig jaar bestelde 12% van de Nederlanders hun boodschappen wel eens online, en inmiddels is dat opgelopen naar 14%. Experts verwachten dat dit aandeel snel naar 20% zal groeien. Het zijn vooral jongeren en de tweeverdieners met kinderen die bij de online supermarkt bestellen. In deze blog zoomen we wat verder in op het fenomeen online boodschappen doen. Welke aanbieders zijn er, wat zijn de voor- en nadelen, en is online bestellen eigenlijk iets voor mij?

Welke online supermarkten zijn er in Nederland?

In Nederland is het aantal supermarkten waar je online kunt bestellen snel gegroeid. Op dit moment zijn Albert Heijn, PLUS, Jumbo en Coop de belangrijkste online supers. Hieronder vind je in het kort wat meer informatie over deze supers. Afsluitend behandelen we ook nog even kort de nieuwste online supermarkt: Picnic. Tip: Op Boodschappenspot.nl vind je welke supermarkt in jouw woonplaats bezorgt.

Albert Heijn

Min. bestelbedrag voor bezorging aan huis: €70

Bezorgkosten: vanaf €4,95

Kosten boodschappen afhalen: vanaf €1,50

Voordeel: Ruim 20.000 producten op voorraad, ruime keuze uit bezorgtijden

PLUS

Min. bestelbedrag voor bezorging aan huis: €

Bezorgkosten: vanaf €6,00

Kosten boodschappen afhalen: vanaf €2,50

Voordeel: Bezorgt al vanaf €25, same day delivery mogelijk

Coop

Min. bestelbedrag voor bezorging aan huis: €40

Bezorgkosten: vanaf €4,99

Kosten boodschappen afhalen: vanaf €2,99

Voordeel: Prettige webshop, de service van je lokale Coop

Jumbo

Min. bestelbedrag voor bezorging aan huis: €25

Bezorgkosten: vanaf €6,00

Kosten boodschappen afhalen: vanaf €1,95

Voordeel: Ruim aantal afhaalpunten, lage prijzen

Picnic

Picnic is een relatief nieuwe speler. Het is een 100% online supermarkt. Je kan er alleen bestellen met de mobiele App. Deze supermarkt heeft een minimum bestelbedrag van €25, géén bezorgkosten en altijd gegarandeerd de laagste prijs. Ja, dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar het is echt mogelijk: dat komt doordat Picnic niet te maken heeft met hoge kosten als winkels, vakkenvullers, caissières etcetera.

De voordelen van de online supermarkt

Waarom zou je online je boodschappen bestellen. Veel mensen roepen al gauw “Online boodschappen doen is alleen maar duur en onhandig”. Maar is dat eigenlijk wel zo? Er is in elk geval een hoop veranderd. De belangrijkste voordelen van online boodschappen doen:

  • Het gaat veel sneller, je bent vaak in 15 minuten wel klaar;

  • Je vermijdt de drukte op de weg in de drukte in de supermarkt;

  • De boodschappen worden vaak tot in de keuken bezorgd, je hoeft niet meer zware tassen de auto in en uit te tillen;

  • Ruime keuze en voldoende voorraad. Geen lege schappen meer;

  • Door online te bestellen wordt je minder verleid tot allerlei impulsaankopen (denk aan de lekkere dingen die je in de supermarkt ziet liggen, en je toch even meeneemt);

  • Online kan je snel zien bij welke supermarkt je het goedkoopst uit bent, dat bespaart weer geld.

En de nadelen?

Natuurlijk zitten er niet alleen maar voordelen aan online boodschappen doen. Er zitten ook wat minder handige kanten aan. De belangrijkste minpunten sommen we hieronder op.

  • Je betaalt bezorgkosten (behalve dus bij Picnic). Ook het afhalen bij een pick-up point is meestal niet gratis

  • Lastig retouren: als een product niet goed is, is het een gedoe om het om te ruilen. Veel mensen nemen niet de moeite om het terug te brengen.

  • Je kan niet zelf de versheid van producten beoordelen.

  • Je moet thuis zijn op het moment van de bezorging. Gelukkig neemt het aantal bezorgmomenten waar je uit kan kiezen snel toe. Ook worden de tijdslots steeds korter. Daarnaast kan je het ook afhalen op een moment dat het jou uitkomt.

Online boodschappen doen iets voor mij?

Is de online supermarkt nou ook iets voor mij? Dat hangt er een beetje vanaf. Houd je van gemak, vind je het wekelijkse bezoek aan de supermarkt vreselijk en lijdt jij aan chronisch tijdgebrek? Dan is het absoluut de moeite waard om het te proberen. Bij een supermarkt als PLUS.nl kan je al een bestelling van €25 plaatsen. En regelmatig zijn er kortingscodes of actieproducten waardoor je boodschappen laten bezorgen helemaal niets extra’s kost.

Vind jij het daarentegen juist ontspannend om af en toe even de supermarkt te bezoeken, wil jij graag zelf je verse boodschappen kunnen voelen en ruiken, en vind jij het niet erg om een praatje te maken in de supermarkt? Dan is online boodschappen doen mogelijk niet iets waar jij enorm veel profijt van hebt. Je kunt natuurlijk altijd eens grotere boodschappen als bier, wijn, wasmiddel of luiers online bestellen en kijken of het iets voor jou is.

Jullie hebben het misschien al eerder gelezen, maar als je Picnic eens wilt proberen, gebruik dan vooral de code TESSA327, dan krijg je gelijk €5,- korting. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *