Run!: Het hardloopschoenenverhaal

Toen ik in 2013 voor het eerst ging hardlopen liep ik, zoals bijna elke hardloper, op oude gymschoenen. Deze schoenen gaven geen enkele demping, waren niet comfortabel en bijna een garantie op blessures. Ik denk dat slechts weinig mensen zo gezegend zijn met een sterk lichaam dat ze daarop pijnvrij kunnen blijven lopen. Ik heb dit, op aanraden van Google, 3 weken gedaan. Toen werden de afstanden langer en goede demping werd steeds belangrijker.

Gewapend met mijn moeder ging ik naar de Runnersworld in Hoogeveen om daar mijn eerste echte hardloopschoenen te kopen. Enigszins verbaasd (ik ben nu verbaasd over mijn verbazing) dat hij mij na 3 volle (!!) weken nog steeds een beginner noemde paste ik zo'n 6 paar schoenen waarop ik baantjes rende in de winkel. Daarna liep nog een rondje buiten en de liefde voor "echte" hardloopschoenen was geboren. Met een enorme grijns, nog meer motivatie voor het hardlopen dan ik dacht dat mogelijk was én een paar ultra lelijke (maar zeer fijne!) Brooks Ghost-hardloopschoenen liep ik naar buiten.

Na een paar honderd kilometer gehoppeld te hebben op mijn Brooks, besloot ik dat het beter was om een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Ik wilde het niet op eigen houtje doen, maar liet het weer over aan de hardloop-speciaalzaak. Dit keer nam ik een paar Saucony Ride’s mee. Ook hier liep ik weer met heel veel plezier op.

Mijn Brooks waren ondertussen totaal versleten en ook mijn Saucony’s hadden hun beste tijd wel weer gehad. Daarnaast liep ik een gegeven moment 3, 4 en soms wel 5 dagen in de week. En, gezien het feit dat we in Nederland wonen, waren daar best veel trainingen in de regen bij. Na een Google sessie besloot ik een paar Nike's (Zoom Structure) aan te schaffen die mij zouden niet alleen zouden helpen bij mijn overpronatie, maar misschien nog wel meer tegen het water. Tegenwoordig dienen die schoenen als niet-charmante sneakers. Want, als meisje-meisje heb ik geen enkel paar 'gewone' schoenen zonder hakken. Maar, ik ben ook weer niet zo meisje-meisje dat ik ook daadwerkelijk alleen op hakken loop. Mijn Zoom Structures worden dus vaak gebruikt, maar zelden bij het hardlopen.

Naast die Zoom Structures, liep ik ook op een Nike Free’s. Ik zag ze vaak voorbij komen, en hoewel ik wist dat het waarschijnlijk geen goede match met mijn manier van lopen zou zijn, wilde ik het toch eens proberen. Ik gebruik ze nog regelmatig, vooral tijdens snellere trainingen of als ik eens een wedstrijdje loop. Het zijn voor mij goede schoenen voor de ‘echte’ trainingen, maar af en toe kunnen ze geen kwaad.

Voor mijn echte trainingen loop ik tegenwoordig op een paar schoenen van Adidas, in een heerlijke oranje kleur. En, met nog niet zo heel veel kilometers op de spreekwoordelijke teller, kan ik daar ook nog een hele tijd mee vooruit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *